ПРИДОБИВКИ ОД ПОСЕДУВАЊЕ НА ДОМАШНО МИЛЕНИЧЕ

Домашните миленици се прекрасни придружници кои на луѓето можат да им донесат голема среќа. Овие крзнени пријатели имаат многу повеќе да им понудат на своите сопственици отколку што можеби очекувавте. Иако не е замена за диета и вежбање, играњето и галењето со вашето домашно милениче има многу извонредни здравствени придобивки кои го надминуваат уживањето во прошетка. Еве 8 изненадувачки придобивки од поседување на домашно милениче:

1. Намалување на крвниот притисок: Домашните миленици можат значително да го намалат вашиот крвен притисок и да ви помогнат да го контролирате. Само едноставниот и релаксирачки чин на галење на вашата мачка или куче може да го намали стресот а и да го намали вашиот крвен притисок. За возврат, ова ќе помогне да се намали ризикот од срцев удар и срцеви заболувања.

2. Намалување на депресијата: Миленичето може да ја намали депресијата со тоа што ќе го подобри вашето расположение и ќе ви донесе голема доза на среќа. Домашните миленици се исто така прекрасни слушатели кои не осудуваат. Тие ќе ви бидат прекрасно друштво и ќе ви помогнат да не мислите на се што ве мачи и ќе ве смират.

3. Намалување на посетите на лекар: Во просек, луѓето кои поседуваат домашни миленици прават помалку посети на лекар затоа што генерално се помалку под стрес и поактивни од луѓето кои немаат миленичиња. Ова е огромна придобивка

4. Намалување на холестеролот: Покрај здравата исхрана за срцето и редовното вежбање, луѓето можат да го намалат нивото на лошиот холестерол со поседување домашно милениче. Една од причините за овој позитивен здравствен ефект е тоа што луѓето кои имаат домашни миленици се со поголема веројатност да бидат активни и редовно да вежбаат. А понискиот холестерол значи помала шанса за срцеви заболувања и други здравствени компликации.

5. Спречување на астмата и алергиите: Можеби изгледа чудно, но семејствата всушност можат да ги заштитат своите деца од развој на алергии и астма изложувајќи ги на животни уште на рана возраст. Истражувањата сугерираат дека децата може да развијат имунитет на овие болести кога се изложени на домашни миленици. Дури и децата израснати на фарми имаат помала веројатност да имаат астма или алергии.

6. Намалување на асоцијалното однесување: Миленичињата можат да им помогнат на своите сопственици да излезат од школките и да го намалат асоцијалното однесување на многу начини.
Сопствениците на кучиња имаат повеќе можности да комуницираат социјално со другите само со одење на прошетки или посета на паркови за кучиња. Домашните миленици се исто така одлични почетници за разговор и можеби се токму темата што ве води во ново пријателство или врска.

7. Забрзање на закрепнувањето: Домашните миленици можат да им помогнат на своите сопственици брзо да закрепнат по голема болест или операција, како и да ги подобрат нивните
шанси за преживување. Не само што обезбедуваат голема поддршка и среќа за време на фазите на закрепнување, туку домашните миленици, особено кучињата, ги креваат своите сопственици и ги тераат на прошетки и играње. Оваа зголемена активност може да им помогне на сопствениците да закрепнат побрзо и да преземат поголема одговорност за своето здравје.

8. Намалување на анксиозноста и стресот: Миленичињата можат да им помогнат на луѓето да ја намалат својата анксиозност и стрес преку дружење и физички контакт. Истражувањата покажуваат дека играњето со вашата мачка или куче го намалува крвниот притисок а дружењето што го обезбедува домашното милениче е поврзано со значителни психолошки придобивки.